Український Херсон

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
На День Соборності у Херсоні відкрили меморіальну дошку
Цього року мешканці Херсона відзначили День Соборності не лише традиційним покладанням квітів до пам'ятника Кобзареві, а й відкриттям нової меморіальної дошки. Недільного ранку, попри мокрий сніг та сильний вітер, на перехресті вулиць Суворова та Комунарів зібралось чимало херсонців.
 
Новий пам'ятний знак присвячений першому у Херсоні українському суспільно-політичному товариству “Українська Хата”. Ця організація, у 1917 році, за дуже короткий час об'єднала та згуртувала херсонців. Український рух став впливовим та значним. Навіть тогочасний міський голова Євген Яковенко вступив до лав товариства. Члени організації провели першу в історії міста політичну маніфестацію під жовто-блакитними прапорами; заснували власні кооперативи, налагодили випуск української газети, відкрили українські шкільні класи, дитячі садочки, книгарні та курси з української мови та історії.

На урочистостях слово мали громадські активісти, представники влади, історики та краєзнавці.

Меморіальну дошку встановлено благодійною ініціативою “Героїка” за сприяння депутатів міської ради: пп. Станіслава Трошина, Віктора Гаврилюка, Миколи Халупенка.
 
 
 
 
 
 
 

Довідка.  Благодійна ініціатива “Героїка” виникла у 2010 році. Організація має на меті популяризацію історії збройної боротьби за незалежність. Активісти "Героїки" впорядковують та відновлюють українські військові поховання, будують пам'ятник та встановлюють меморіальні дошки на честь борців за незалежність України. У Херсоні - це вже друга меморіальна дошка, встановлена "Героїкою". У січні 2011 р. було відкрито меморіальну дошку на честь Андрія Михайловича Конощенка – громадського та політичного діяча Української Народної Республіки (на будинку по вул. Урицького, 65).  
У 2010 р., за сприяння “Героїки”, у с. Зміївка Бериславського району, побудовано меморіал “Борцям за волю України”. 
У 2011 р., у с. Кіндійка, на могилі стрільця УПА Йосипа Пилипчака встановлено пам'ятник у вигляді козацького хреста.
 
 
 
 

Головне меню

Любешів

Пошук

Ціни на паливо

Зв'язок з сервером відсутній...

Друзі сайту


Банер
Банер

 

 


Опитування

Затримання студентів за розклеювання листівок- це: